Banner laten maken? Hier moet je op letten voordat je een grafisch ontwerper benaderd

By Karel de Vries

Online zichtbaarheid is een cruciaal element voor elke onderneming in de huidige digitale wereld. Een van de effectieve methoden om dit te bereiken, is door het gebruik van aantrekkelijke, professioneel gecreëerde banner. Deze handleiding is er om je te helpen begrijpen hoe je banners kunt laten maken die opvallen en resultaten leveren. Meer bezoekers en meer conversie.

Banners wat zijn dat eigenlijk?

Definitie
We hebben het over een vorm van online reclame die gebruik maakt van een afbeelding of multimedia-object om verkeer naar een website te trekken.

Doelen
Het doel van dit type reclame is om de aandacht te trekken, het bewustzijn van het merk te verhogen, websiteverkeer te genereren en klanten naar specifieke producten of diensten te leiden.

Soorten banners

banner laten maken in alle matenStatische banner
Deze zijn eenvoudig en bevatten geen beweging of interactie. Ze kunnen zeer effectief zijn als ze op de juiste manier worden ontworpen.

Bewegende banner
Dit soort banners bevatten animaties of interactieve elementen. Ze kunnen meer aandacht trekken, maar kunnen ook afleidend zijn als ze niet goed worden uitgevoerd. Als dit soort banners te veel felle kleuren bevatten en erg flitsen, dan weigeren een hoop websites ze te plaatsen. Niet alleen zijn ze storten voor bezoekers, ze kunnen ook een epileptische aanval oproepen bij mensen die hier vatbaar voor zijn.

Interactieve banners
Deze banners bevatten elementen waarmee de kijker kan interactief zijn, zoals knoppen om op te klikken of vormen om in te vullen.

Maten van banners

De grootte van je banner hangt af van waar je deze wilt plaatsen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende bannerformaten:

 1. Leaderboard (728 x 90 pixels): Dit formaat is ideaal voor plaatsing bovenaan of onderaan webpagina’s.
 2. Medium rectangle (300 x 250 pixels): Dit formaat wordt vaak gebruikt in de zijbalk van een website of in de tekst van een blogpost.
 3. Large rectangle (336 x 280 pixels): Dit is een grotere versie van de medium rectangle en is ideaal voor plaatsing in de zijbalk of in de inhoud van een pagina./li>
 4. Wide skyscraper (160 x 600 pixels): Dit smalle, verticale formaat is perfect voor plaatsing in de zijbalk van een website.
 5. Half page (300 x 600 pixels): Dit grote formaat is zeer zichtbaar en is ideaal voor het weergeven van veel informatie of afbeeldingen.

Bij het kiezen van een formaat is het belangrijk om te overwegen waar je banner zal worden weergegeven en hoe deze zich verhoudt tot de rest van de inhoud op de pagina. Het is ook belangrijk om te onthouden dat een grotere banner niet noodzakelijk effectiever is. Een kleiner, goed ontworpen banner kan net zo effectief zijn bij het overbrengen van je boodschap

Waarom zou je een banner laten maken?

Zichtbaarheid verhogen
Een goed ontworpen banner kan de zichtbaarheid van jouw merk aanzienlijk verhogen, vooral op websites met veel verkeer.

Merkidentiteit benadrukken
Het kan worden ontworpen om de identiteit en waarden van jouw merk over te brengen, waardoor je een sterker verband met jouw doelgroep kunt opbouwen.

Verkeer verhogen

Door een effectieve oproep tot actie op te nemen, kan het je websiteverkeer verhogen en meer potentiële klanten naar jouw site leiden.

Stappenplan als je een banner laat ontwerpen

Doel bepalen
Eerst moet je het doel van jouw banner bepalen. Wil je product bewustzijn creëren? Verkeer naar jouw website genereren? Of klanten aansporen om een aankoop te doen? Jouw doel zal het ontwerp en de inhoud van de afbeelding beïnvloeden. 

Denk na over het ontwerp
Het ontwerp moet aantrekkelijk en aansprekend zijn. Gebruik heldere, opvallende kleuren en zorg ervoor dat de afbeelding niet te vol staat met informatie.

Call to Action
Inclusief een duidelijke en overtuigende oproep tot actie is cruciaal. Dit kan een eenvoudige zin zijn die gebruikers aanspoort om op de afbeelding te klikken, zoals “Klik hier voor meer informatie” of “Nu kopen!”. Eigenlijk is de call to action het belangrijkste. Want, zelfs als je een enorm lelijke banner hebt en het bezoekers massaal aanzet om erop te klikken, dan is hij effectief. Uiteindelijk gaat het er niet om dat je een advertentie afbeelding op websites laat plaatsen, maar dat deze opvalt en men erop klikt.

Veelgemaakte fouten bij het ontwerpen

Te veel informatie
Probeer niet te veel informatie in de afbeelding te proppen. Dit kan ervoor zorgen dat het rommelig en moeilijk te lezen wordt. Houd het simpel en direct. Soms zijn enkele woorden in combinatie met de juiste afbeelding al voldoende. Stel dat je stofzuigers verkoopt. Je neemt het stofzuigeer model op in de banner. Daarboven zet je met rode letters “deze week 50% korting” en onder de stofzuiger de gewone prijs die is doorgestreept, en de nieuwe prijs met 50% korting. Een tekst zoals mis deze actie niet kan helpen, het geeft mensen het idee dat ze de boot missen en de korting missen, als ze de stofzuiger niet direct kopen.

Onleesbare lettertypes
Het gebruik van ingewikkelde lettertypes kan jouw advertentie-afbeelding moeilijk te lezen maken. Kies in plaats daarvan voor eenvoudige, duidelijke lettertypes. Helvetica en Arial doen het altijd goed, ze zijn geliefd en ogen redelijk goed. Door dat een banner ontwerper speelt met kleuren, een schaduw en omlijning, herkent men deze veel voorkomende lettertypes vaak niet eens.

Verkeerde kleurencombinaties
Het gebruik van verkeerde kleurencombinaties kan het moeilijk maken om de inhoud van de afbeelding te zien. Zorg ervoor dat jouw kleuren goed contrasteren en gemakkelijk te zien zijn. Een goede banner ontwerper weet waar ze op moeten letten. Als je duidelijk communiceert dat weet een grafisch ontwerper waar hij op moet letten. Bij het mengen van kleuren is daar trouwens een makkelijke manier voor. Grote Amerikaanse footbal, basketbal en honkbal clubs besteden vaak miljoenen, alleen al om de juiste huiskeuren te vinden. Door te kijken welke kleuren dergelijke grote clubs gebruiken, kan je een goed idee krijgen wat de beste kleurencombinaties zijn. Met het Adobe color wheel kan je ook eindeloos zoeken naar de juiste combinatie van kleuren voor een banner.

Een goedkope grafisch ontwerper vinden

In Nederland ben je voor het laten ontwikkelen van een enkele banner ongeveer hetzelfde kwijt als in het buitenland, voor het laten ontwerpen van een complete set, in alle mogelijke banner maten. Via platformen zoals Fiverr kan je grafisch designers vinden die in India zitten en hele lage tarieven hanteren. Het uurloon in India ligt immers een stuk lager dan hier in Nederland. Als een goedkope grafisch ontwerper een bannerset aflevert en je niet tevreden bent, kan je vragen of de ontwerper deze aanpast. Valt het resultaat toch tegen>? Dan cancel je de opdracht. Fiverr betaalt ontwerpers pas als de klant tevreden is. Ben je niet tevreden, dan krijg je je geld gewoon terug van Fiverr. De kans dat je wordt opgelicht is dus nihil.

Het laten maken van een aantrekkelijke banner is een essentiële stap voor elk bedrijf dat zijn online zichtbaarheid wil vergroten. Door de bovenstaande stappen te volgen, kunt u een effectieve, professionele afbeelding maken die uw merk in de schijnwerpers zet en resultaten oplevert.

Veelgestelde vragen over banners

 1. Kan ik zelf een banner maken?
  Ja, met Photoshop en Illustrator kan je een banner maken. Als je geen grafisch ontwerper bent, dan zal het resultaat echter tegenvallen.
 2. Wat is het beste formaat voor een advertentie-afbeelding?
  Het beste formaat hangt af van waar het zal worden weergegeven. Over het algemeen zijn horizontale formaten het meest populair.
 3. Hoe lang moet mijn banner zijn?
  Er is geen vaste lengte voor banners, al zijn er wel standaard maten. Het moet echter groot genoeg zijn om duidelijk zichtbaar te zijn zonder te overheersen.
 4. Moet ik een professionele ontwerper inhuren om mijn banner te maken?
  Dit hangt af van je budget en ontwerpvaardigheden. Een professionele ontwerper kan zeker helpen bij het maken van een effectieve en aantrekkelijke afbeelding.
 5. Wat moet ik op mijn advertentie-afbeelding zetten?
  Jouw afbeelding moet je logo, een aantrekkelijke afbeelding of afbeeldingen, een sterke oproep tot actie en eventueel een korte, pakkende kop bevatten.

 

 

Vorige bericht

Volgende bericht

 

2 gedachten over “Banner laten maken? Hier moet je op letten voordat je een grafisch ontwerper benaderd”

Reacties zijn gesloten.